2015. április 25., szombat

Andy Weir - A marsi (The Martian)

Sziasztok!

Nemrég fejeztem be egy új könyvet, így gondoltam most erről írok egy értékelést. Ez volt az egyik első sci-fi könyvem, és örülök, hogy ilyen jó könyvet választottam ebben a témában kezdésnek. :)
Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek! 

Puszi: KilgarraKR

Andy Weir - A marsi (The Martian)



"Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. 
Miutén csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van - de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne. 
Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg "emberi tényező". 
De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?"

Az első dolog, ami ezzel a könyvvel kapcsolatban megfogott, az a humora volt. Már az első három mondat mosolyt csalt az arcomra. Néha elég furán néztek az emberek rám, amikor a buszon hirtelen elkezdtem nevetni. 
A főszereplőnek, Mark Watneynek hihetlenül jó a karaktere. A legfélelmetesebb és legelkeseredettebb helyzetekben is pozitívan áll hozzá az újabb feladatokhoz, a megoldásai pedig elképesztően okosak! Aki egyáltalán nem szereti a kémiát, annak ez a könyv nagyon unalmas lehet, mivel sokszor hosszú oldalakon keresztül írja le, hogy egy anyagot, ami szükséges a túléléséhez, milyen folyamattal állított elő. Számomra ezek a részek is nagyon érdekesek voltak, hiszen sokat tanultam belőlük. 
A könyv első fele kicsit olyan volt, mintha Robinson Crueso történetét átültettük volna a Marsra. Természetesen itt még kétségbeejtőbb volt a helyzet, mivel nem csak egy szigeten, hanem egy bolygón van teljesen egyedül a főszereplő. 
Eleinte Mark naplóját olvassuk, amit azért vezet, hogy ne érezze magát annyira egyedül. Mindent leír benne, ami csak történik vele. Később aztán a NASA szemszögéből is olvashatunk fejezeteket.  Bámulatos, hogy milyen komoly tudományos háttere van a könyvnek. Az író vagy nagyon járatos ebben a témában, vagy nagyon alaposan utánanézett. Az biztos, hogy nálam sokkal jobban ért a kémiához. :D
A történet néha lassú, aztán olyan hirtelen gyorsul fel, hogy azon kapod magad, hogy elolvastál 60 oldalt anélkül, hogy megmozdultál volna. Szó szerint a székhez ragasztott! Olyan is volt, hogy majdnem elfelejtettem leszállni a buszról, annyira belefeledkeztem a történetbe. 
A végeredmény pedig: Nekem nagyon tetszett az egész könyv, valószínűleg többször is el fogom még olvasni. Ha nem vagy nagy sci-fi rajongó, akkor is ajánlom, hogy rágd magad át rajta, mert sokat lehet rajta nevetni, és hasznos is a tudás, ami rád ragad olvasás közben. 
Borító: 5/5

Kedvenc főszereplő: Mark Watney

Kedvenc mellékszereplő: Venkat Kapoor

Kedvenc idézet: Nem gondoltam, hogy a laptopnak baja lehet odakint. Ez csak elektronika, nem igaz? Elég meleg marad arra a rövid időre, amíg szükségem van rá, levegő pedig egyáltalán nem kell neki. 
Azonnal meghalt. A képernyő még azelőtt elsötétült, hogy kiléptem volna a légzsilipen. Mint kiderült, az "L" az "LCD"-ben annyit tesz, hogy "likvid". Gondolom, vagy megfagyott, vagy elpárolgott. Lehet, hogy írok majd egy vásárlói értékelést. "A terméket a Mars felszínére hoztam. Nem működött. 0/10".

Értékelés: 5/5


1 megjegyzés:

  1. Szia Anett!
    Most olvastam az értékelésed. Valóban nagyon érdekesnek hangzik, és ez az idézet is fantasztikus. Már ezen is egy jót nevettem-de csak magamban, mert a szüleim és a tesóm már alszanak. Sajnos a halmozódó kötelezők és a vészesen közelgő, fenyegető vizsgám miatt az előzőt még csak megkeresni sem volt időm, így majd az után fogom őket elolvasni. Mindenféleképpen felkerültek az elolvasni listámra, várom, hogy legyen rájuk időm.
    Igazán jópofának hangzik
    Alig várom a kövi fejit.
    Puszi: Heni <3

    VálaszTörlés